“Je houdt toch van schrijven?

 

Waarom doe je het dan niet gewoon?”

 

Was het maar zo makkelijk. Lukte het maar áltijd om te schrijven. Dan hadden we allemaal al tien boeken geschreven.

Maar als er een schrijver in jou zit, zul je ongetwijfeld herkennen dat je die soms even kwijt bent. Dat je wel weet dat het fijn zou zijn om even in een zelfverzonnen wereld te duiken, maar dat je je er gewoon níet toe kunt zetten om pen en papier (of je laptop) erbij te pakken. Die stem in je hoofd heeft overal iets op aan te merken.

Hoewel het makkelijker is om het er op zo’n moment bij te laten en iets anders te gaan doen, maakt het je dag uiteindelijk niet beter. Herken je dat lege gevoel ’s avonds, als je had willen schrijven (of creatief bezig had willen gaan), maar je je er niet toe kon zetten?

Probeer dan eens deze super laagdrempelige schrijfoefeningen voor meer inspiratie! Zelfs als je criticus heel moeilijk doet, lukt het hiermee waarschijnlijk tóch om een beginnetje te maken. En vaak is dat het enige wat je nodig hebt om weer in de schrijfmodus te komen.

 

Schrijf je hoofd leeg

Ik ben ervan overtuigd dat je in principe altijd inspiratie hebt, maar dat de toegang soms geblokkeerd is. Alsof er een prop zit in de buis waar alle inspiratie doorheen stroomt. En die prop ontstaat door onze gedachten. Doordat we onze creatieve ideeën vaak al afwijzen voordat we ze überhaupt een kans hebben gegeven. Deze oefening is een simpele manier om de prop weg te halen.

Tijd: vier minuten
Wat je doet: pak een vel papier, een pen en een wekkertje. Zet het wekkertje op vier minuten. Schrijf vervolgens álles op wat er in je opkomt. Zelfs als dat is ‘ik vind dit stom’ of ‘er komt niks’. That’s it.
Waarom het werkt:
doordat je even alles uit je hoofd gooit, maak je ruimte voor alle ideeën die waren weggedrukt door je gedachten. Je kunt deze oefening puur gebruiken om je hoofd leeg te maken, maar soms haal je uit wat je hebt geschreven ineens een mooie zin of een nieuw idee. Daar kun je vervolgens weer mee verder!

Extra tip: wil je wat gerichter schrijven, dan kun je ook een onderwerp in gedachten nemen en daar vier minuten alles over schrijven wat in je opkomt. Denk niet te lang na over je onderwerp, kies gewoon iets dat je te binnen schiet. Als je niks kunt bedenken, check dan eens het laatste zelfstandige naamwoord dat je naar iemand hebt geappt 🙂

 

Maak gebruik van muziek

Muziek roept bij mij vaak rechtstreeks gevoelens op. Herkenbaar? Dan gaat deze oefening je vast helpen om al die gedachtes in je hoofd even te laten rusten en je te laten meevoeren met wat je voelt.

Tijd: 15 minuten
Wat je doet: zet drie keer achter elkaar een willekeurig liedje op, bijvoorbeeld uit je lijsten op Spotify. Tijdens het eerste liedje schrijf je alles op over het gevoel dat de muziek je geeft. Vervolgens bedenk je daar twee simpele personages bij. Tijdens het tweede liedje beschrijf je, geïnspireerd door wat je hoort, over de relatie tussen deze twee personages. Tot slot zet je het derde liedje op en maak je, tijdens dat liedje, een heel kort verhaal. Zorg ervoor dat er echt iets op papier staat als het nummer voorbij is.
Waarom het werkt: vaak willen we eerst een verhaal in ons hoofd hebben voordat we beginnen te schrijven. Het gevaar is dan dat je nooit begint met schrijven, omdat je nooit in één keer een heel verhaal weet. Dat verhaal ontstaat vaak tijdens het schrijven. Doordat je je in deze oefening laat inspireren terwijl je schrijft en doordat je weet dat je niet veel tijd hebt, kun je niet anders dan je hoofd even uitzetten en gewoon gaan.

 

Haal inspiratie uit een tijdschrift

Overal om je heen zijn woorden en het is aan jou of en hoe je daar inspiratie uit haalt. Als je de juiste trucjes kent, hoef je nooit meer zonder ideeën te zitten. In deze oefening leer je een van mijn trucjes.

Tijd: 30 minuten
Wat je doet: scheur een tijdschriftpagina uit een tijdschrift dat je al gelezen hebt. Onderstreep in twee minuten alle woorden die je aanspreken, zonder er veel over na te denken. Kies dan één woord uit. Wat is het tegenovergestelde daarvan? Of iets dat een compleet ander beeld oproept? Gebruik vervolgens beide woorden om een ongewone of ongemakkelijke situatie in (bijvoorbeeld) de supermarkt te beschrijven.
Waarom het werkt: ook dit is een oefening waarbij je begint zonder het gevoel te hebben dat je begonnen bent. Je bent gewoon lekker bezig, mooie woorden aan het onderstrepen. Door vervolgens een woord te kiezen en daar een tegenovergestelde bij te zoeken, gaat je creatieve brein al een beetje ronken. Zo staat het motortje meteen aan als je begint met schrijven. Bovendien is de opdracht heel specifiek. Als je vaak vastloopt doordat je te veel verschillende ideeën hebt, kan een halfuurtje heel gericht schrijven wonderen doen.

 

Ik hoop dat deze oefeningen je helpen om tóch te gaan schrijven en te ontdekken waarom je het ook alweer zo leuk vind. Als je zin hebt in nog meer van dit soort oefeningen, hou dan mijn Instagrampagina in de gaten of doe mee met mijn programma Zomerstralen. Laat me zeker weten of deze tips voor jou werken en of je zelf nog leuke aanvullingen hebt!