In deze reeks spreek ik inspirerende ondernemers die zo lekker hun ding aan het doen zijn dat je ze van veraf kunt zien stralen. Ze nemen ons mee door hun sterrenstelsel en vertellen alles over hun lichtpuntjes, hun mindere dagen, hun overwinningen én hun obstakels.

Mijn allereerste gast is Annemieke Heller. Zij schrijft feelgoodverhalen en coacht met haar bedrijf Het Boek Project mensen die dromen van een eigen boek. Annemieke was degene die mij liet inzien dat er geen enkele reden is om te blijven hangen in vage freelanceklusjes als je ervan droomt om van creatief schrijven je werk te maken. In dit interview hebben we het over hoe ze in anderhalf jaar tijd dwars door haar angsten heen een eigen bedrijf opzette, en ondertussen ook nog ‘even’ drie boeken schreef.

 

Het klinkt alsof je de ultieme schrijver bent, die nooit iets anders heeft gedaan. Klopt dat?

“Eigenlijk niet, haha. Als kind hield ik enorm van schrijven, maar als puber was ik vooral bezig met wat anderen van mij vonden. En schrijven was toen niet cool. Dus stopte ik ermee, en besloot ik een modemeisje te worden. Ik ben zelfs fashion design gaan studeren, maar ik merkte al snel dat het niks voor mij was. Ik bleek véél te gevoelig voor die keiharde modewereld. Pas toen ik journalistiek ging studeren, kwam ik weer bij mezelf terug”.

 

Toch ben je niet in de journalistiek terechtgekomen. Hoe kwam dat?

Omdat ik tijdens die opleiding merkte dat ik heel naar werd van alle negativiteit in het nieuws, en geen zin had om daar steeds op leeg te lopen. Dus besloot ik het nieuws niet meer te volgen. In plaats daarvan ging ik achtergrondverhalen schrijven en begon ik aan mijn eerste boek. In die tijd richtte ik ook mijn Instagrampagina @hetboekproject op, waar ik ging vertellen over alles wat ik tegenkwam in het schrijfproces.

 

Waarover ging dat eerste boek?

“Ik wilde een verhaal schrijven dat was gebaseerd op mijn eigen leven. Als kind heb ik iets heftigs meegemaakt en daar ben ik niet goed mee omgegaan, waardoor ik nu veel last heb van angsten. Mijn idee was om een verhaal te schrijven over een meisje dat iets soortgelijks meemaakt en er op een andere manier mee omgaat, maar uiteindelijk is het vooral een avonturenboek geworden. Al kun je er tussen de regels door wel een diepere betekenis uithalen”.

 

Wat denk je dat je zelf als kind aan zo’n boek had gehad?

“Ik had me sowieso beter leren uitspreken en van mezelf laten horen. Als kind deed ik dat eigenlijk niet, waardoor niemand begreep wat ik nodig had, en ik dus niet geholpen kon worden”.

Hoe voelde het toen dit boek af was?

“Ik was zo trots! Van tevoren leek het zoiets groots en onhaalbaars, iets wat alleen ‘echte’ schrijvers kunnen. Hoewel de eerste versie eigenlijk totaal crap was, voelde ik toch zó’n opluchting en was ik zo blij dat ik had doorgezet. Ik zag mijn kleine zelf natuurlijk ook voor me, die al van een eigen boek droomde, en dacht: dat hebben we toch maar mooi geflikt”.

Vervolgens richtte je je eigen bedrijf op. Was je boek daarvoor de aanleiding?

“Ja, ik wist hoe goed het voelde om je boek af te hebben en zag tegelijkertijd veel mensen die dezelfde droom hadden, maar er niet aan begonnen of vastliepen. Dat vond ik zo zonde, want een schrijfdroom zit niet voor niets in je. 

Toen steeds meer mensen mijn advies op Instagram begonnen te vragen, dacht ik: daar moet ik iets mee doen. Al ben ik eerst nog als freelance tekstschrijver gaat werken, omdat dat toch makkelijker en concreter was. Maar toen bijna al mijn opdrachtgevers wegvielen door corona, besloot ik ervoor te gaan en schreef ik Het Boek Project in bij de KvK”.

Wat was je eerste stap als ondernemer?

“Ik ben direct met een businesscoach aan de slag gegaan, want ik had geen idee wat ik precies wilde doen. Ik wilde het liefst niet té zichtbaar zijn en had veel last van belangst, dus in het begin wilde ik lekker veilige onlinecursussen gaan maken. Maar toen zei mijn coach: ga eerst maar eens twintig videocalls inplannen om te zien waar mensen behoefte aan hebben. Dat was doodeng, maar na twintig belletjes in anderhalve week was mijn angst meteen een stuk minder groot”.

Wat ontdekte je verder uit die gesprekjes?

“Dat veel mensen eigenlijk vooral op zoek waren naar een coach. En dat was natuurlijk een grote kans voor mij, dus besloot ik toch een pilot op te zetten, waaruit vervolgens mijn coachingstraject is gerold. Dat ging eigenlijk allemaal verrassend soepel”.

Wat is jouw tip om dingen die je eng vindt toch te doen?

“Het helpt mij om zoveel mogelijk rust in te plannen rond die enge dingen. In de weken waarin ik mijn eerste coachingcalls plande, hoefde ik van mezelf alleen dat te doen. Ik begon ook nooit te vroeg in de ochtend, zodat ik gewoon rustig kon opstarten. In het begin nam ik in mijn calls ook vaak een vragenlijstje mee, zodat ik nog een beetje de journalist kon spelen: ik gebruikte iets wat ik al kende om mezelf iets nieuws aan te leren”.

Ben je inmiddels helemaal van je belangst af?

“Nou… hij zit er nog wel. Vooral als ik een tijd lang geen calls heb gehad, dan moet ik er echt weer even inkomen en komt het imposter syndrome soms weer om de hoek kijken. Maar inmiddels kan ik dan denken aan alle tevreden coachees – eentje zit er zelfs al vanaf het begin bij – en dan besef ik weer dat ik toch iets goeds doe. Ik had het natuurlijk makkelijker voor mezelf kunnen maken met onlinecursussen, maar daar was ik niet per se blijer van geworden”.

Naast je werk als coach, schrijf je nu ook aan een driedelige feelgood-boekenserie, die in november wordt uitgegeven. Dat klinkt als een droom die uitkomt… hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Ik wilde eigenlijk meedoen aan een schrijfwedstrijd, waarvoor je een verhaal kon indienen van maximaal 10.000 woorden. Al snel had ik er 20.000 en dacht ik: hier kan ik misschien wel meer mee. Nadat ik tijdens een vakantie in mijn eentje in een natuurhuisje mijn verhaal had afgemaakt, stuurde ik het op naar uitgeverij Loft Books. Binnen twee weken hoorde ik dat ze van mijn verhaal een driedelige boekenserie wilde maken. PRIMA! Dacht ik, haha. De serie komt in november uit”.

Waarom schrijf je graag feelgoodboeken?

“Ik vind de wereld niet superleuk zoals ‘ie nu is. En dankzij boeken kun je vaak even ontspannen, met je hoofd in een andere wereld zijn en daardoor een soort opluchting voelen. De boeken die ik nu schrijf zijn daarom echt 100% feelgood. Dat vind ik zelf fijn, en volgens mij kunnen meer mensen dat gebruiken”.

Hoe blijf je je verder goed en gemotiveerd voelen? Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om dwars door je angsten heen een bedrijf te runnen én drie boeken te schrijven.

“Sowieso hou ik altijd voor ogen waar ik het voor doe. Ik blijf mijzelf en mijn coachees altijd vragen: voor wie schrijf je? Het scheelt namelijk zoveel als je een doel buiten jezelf hebt. Als je het dan zelf even niet meer ziet, kun je denken: ik doe het niet alleen voor mezelf, maar voor iets groters. Stom eigenlijk dat je sneller opgeeft als je puur voor jezelf schrijft, maar zo werkt het wel.

Ik plan trouwens specifieke dagen om te schrijven in, en dagen voor mijn bedrijf. In het begin was ik echt 24-7 aan het werk, maar dat heb ik afgeleerd: dan is je inspiratie snel verdwenen”.

Wat vind je het tofste aan je werk?

“Vooral dat ik kan doen wat ik wil! Als mijn vriend soms zegt dat hij geen zin heeft in z’n werk, denk ik: ik ben blij dat ik iets voor mezelf heb gecreëerd waar ik blij van word. Als ik een halve dag heb gewerkt en ik vind het genoeg, dan kan ik gewoon mijn laptop dichtklappen. Als ik door wil schrijven, kan dat ook. Ik ben nooit fulltime in loondienst geweest, maar als ik mensen erover hoor praten, denk ik: volgens mij heb ik de goede keuze gemaakt”.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Mijn grootste droom is om een houten huisje in het bos te hebben waar ik in alle rust kan schrijven. Ik heb alvast een financieel plan gemaakt, en binnen drie jaar zou ik zo’n huisje moeten kunnen kopen. Daar komt dan een grote boekenkast te staan, het liefst natuurlijk  vol  zelfgeschreven boeken…”

Droom jij van een eigen boek en/of wil je meer weten over Annemieke? Bekijk dan eens haar website Het Boek Project of haar Instagrampagina!

Wil je zelf ook gaan stralen met je persoonlijke verhaal? Stuur mij een berichtje of hou mijn Instagram in de gaten, daar lanceer ik binnenkort een gratis challenge die je helpt om jouw eigen verhaal spetterend op het scherm te zetten.

Foto’s: Bloei Fotografie